petek, 17.04.2015 ob 10:11 | Avtor:

Spominski dnevi v čast zgodovinskim osebnostim Istre

kategorija kultura  komentarji komentarji (0)   galerija slik galerija slik (1)  
  
FrancescoTrevisani se je na svoj 359-ti rojstni dan vrnil v svoj Koper

Društvo upokojencev Semedela je v petek 10. aprila 2015 organiziralo koncert MePZ Adriatic iz Hrvatinov. S koncertom so počastili spomin na Koprčana  Francesca Trevisania, ki je bil rojen v Kopru 9. aprila 1656. Letos bi torej praznoval 359. rojstni dan.

Lepo vsebinsko izbran program in umetniško doživeto zapete pesmi priznanega MePZ Adriatic, ki ga vodi Mario Petvar, so ustvarile med poslušalci v dvorani praznično vzdušje ob spominjanju na tega velikega Koprčana, ki je žal med današnjimi Koprčani popolnoma neznan, da ne rečemo pozabljen.

Francesca Trevisanija  je predstavil predsednik Istrskega društva Helio diakon Darjo Gregorič. Tako smo zvedeli, da ga je umetniška pot vodila v Benetke in nato v Rim, kjer je ustvarjal do smrti.Kardinal Pietro Ottoboni je bil njegov mecen in nečak papeža Aleksandra VIII. ki je bil naklonjen do Trevisania. Tako mu je omogočil da je v Rimu postal eden najpomembnejših slikarjev svojega časa.Njegov opus je velik

Za baziliko sv. Petra je izdelal štiri Alegorije: Afriko, Azijo, Ameriko in Evropo. Slikal je v cerkvi sv. Janeza v Lateranu, Mafri, poslikal je kupolo v Urbinu. Njegov slikarski opus zajema sakralna dela, do portretov in platen z grškimi mitskimi zgodbami. Danes so njegova dela v muzejih in zasebnih zbirkah v Angliji, v Ermitažu, Louvru, Rimu, Dunaju, Washingtonun, na Češkem in drugod po svetu.

Francesco je umrl 30. julija 1746. Letos se ga bomo na ta dan spomnili tudi v koprski katedrali, kjer z ljubeznijo hranijo njegov dar, relikvije sv. Križa.

Trevisani si zasluži, da ima v svojem rojstnem mestu ponovno svojo ulico in ob morju doprsni kip. 


Koprčani se ga spominjamo s hvaležnostjo in z vsem spoštovanjem kličemo: "Koper-Capodistria! Ne pozabi svojih velikih mož!"

Dogodek je podprla MO Koper - CapodistriaVir: Podpalmo.si

Povej naprej:
komentarje poganja Disqus


Prometno informacijski center
Prometno poročilo, torek 15.september 2015 ob 22:58

Zapora ceste: - Na primorski avtocesti bo med Logatcem in Uncem do predvidoma 12. novembra promet v obe smeri urejen po dveh zoženih pasovih.


Današnje prireditve

Klikni za novico