petek, 17.10.2014 ob 12:43 | Avtor:

Absolutno nepričakovano

kategorija gospodarstvo  komentarji komentarji (0)   galerija slik galerija slik (1)  
  

Svetovne borze popustile pod pritiskom prodajalcev. 

V našem poročilu 29. avgusta letos smo zapisali naslednji stavek: »Če smo do sedaj pisali o relativno precenjenih tečajih, lahko od te točke dalje začnemo govoriti o prisotnosti ekstremnih balonskih vrednotenj na finančnih trgih. Vsaj kar se ameriškega trga tiče, čeprav evropske borze ne zaostajajo prav dosti. Taka situacija sicer lahko traja nekaj časa ne more pa trajati večno, tako kot novembrski dež ne.«

No očitno je novembrski dež naposled prišel. In to v svojem zelo značilnem, agresivnem slogu. Nemški borzni indeks DAX je v mesecu dni izgubil 13%. Vrnili smo se v september 2013. Leto dni donosov je izpuhtelo v dobrih treh tednih. »Poof, and it's gone!« Točno na to opozarjamo na tem mestu že več mesecev, ko vlagatelje prepričujemo naj se pripravijo na izjemno nizke, celo negativne povprečne letne donose v naslednjem desetletju. Ponovno rastejo tudi zahtevani donosi na obveznice perifernih evropskih držav. Stokrat smo že ponovili, da Evropa svojih strukturnih težav ni rešila temveč jih je zgolj pometla pod preprogo, zaradi česar bodo znova in znova udarjale nazaj. No, vsaj dokler nekdo v eni od evropskih držav ne bo na glas rekel, da ima te Evrope dovolj. In ta nekdo bo nato nekega dne izvoljen na volitvah. In takrat bo te šarade konec.

 Marsikje se danes mrzlično iščejo vzroki zakaj je do tega padca prišlo. Občutek nemoči in predvsem nepripravljenost na  padce ljudi sili v iskanje racionalnih pojasnil za to dogajanje. Marsikdo vas bo tudi skušal prepričati, da se tega ni dalo predvideti. "Unexpected" je ena najbolj uporabljenih besed med finančnimi analitiki. A enega samega vzroka za trenutno dogajanje ne boste našli. Gre preprosto za čudovito kombinacijo nestabilnosti v katero se kompleksni samo-prilagajajoči se sistemi čez čas pač sami postavijo (če ste kdaj slišali za besedno zvezo "complex adaptive systems", veste o čem govorimo, sicer pa malo poguglajte sami). Kar pa morate razumeti je dejstvo, da je te nestabilne situacije moč predvideti. Ni res, da se tega, kar se okoli nas dogaja ni dalo napovedati. Res pa je, da z današnjimi orodji še ne moremo natančno napovedati kritične točke preobrata. Lahko zgolj začutimo nestabilnost v zraku. In nato se moramo sami odločiti ali bomo na te signale reagirali ali ne.

Z nekaterimi zelo preprostimi indikatorji smo že več kot leto dni opozarjali na precenjenost delniških trgov. Uporabili smo Shiller P/E, Buffetov indikator, tržno kapitalizacijo vs BDP, price/sales ratio ipd. Vsi so zelo enostavni indikatorji brez zapletene finančne matematike. In vsi že dolgo časa signalizirajo močno precenjenost naložb. V zadnjih mesecih se je dodatno povečala še ena komponenta tveganja in sicer sentiment trga. V prvi polovici letošnjega leta je namreč začelo, predvsem na razvitih trgih ZDA in EU, prihajati do pretirane evforije. Pretiran optimizem skupaj s slepim zaupanjem v aktivnosti centralnih bank je v kombinaciji s precenjenimi fundamentalnimi kazalniki vrednotenj preprosto smrtonosna kombinacija. Notranja napetost, ki se je več mesecev nabirala na kapitalskih trgih se pač v nekem trenutku mora sprostiti.

Danes je zanimivo opazovati, kako se nenadoma spremeni sentiment, predvsem v finančnih krogih, ki prvi začutijo sesedanje borz. Če je bilo pred mesecem dni slišati samo optimizem o gospodarski rasti, okrevanju, prevzemih ipd… se danes nenadoma vsi ponovno pogovarjajo o strahu pred povratkom finančne krize, ponekod se celo že uporablja beseda panika. Prehod iz evforije v zaskrbljenost se je zgodil v treh tednih!

Resnica je, da svet v zadnjih petih letih po veliki finančni krizi ni storil nobenih resnih strukturnih ukrepov v smeri zmanjšanja obsega dolgov in večje regulacije kreditnega sektorja s čimer bi zmanjšali možnost izbruha podobnih kriz. Žal torej nimamo prav nobenih zagotovil s katerimi bi lahko danes rekli, da se trenutni prehlad na borzah ne more razviti v finančno krizo podobno tisti iz leta 2008. Nimamo jih, ker tega od naših voditeljev ne zahtevamo, temveč padamo na keynesijanske finte, ki s prekomernim zadolževanjem samo še povečujejo občutljivost finančnega sistema na šoke.

Zaključimo malce bolj pozitivno. Vsaka kriza je hkrati priložnost. Če smo več mesecev svarili pred negativnimi povprečnimi borznimi donosi, moramo povedati tudi drugo plat zgodbe. Ko se bodo delnice spustile na dolgoročno povprečna vrednotenja, se bodo sedanji negativni donosi za bodoče kupce močno popravili. Velja seveda za bodoče kupce delnic ne za včerajšnje. Ti so si svoje negativne donose že zazidali in jih ne morejo več popraviti. A verjamemo, da bo v prihodnje na borzah nastopila kombinacija ugodnih kazalnikov vrednotenj pri kateri se bodo vlagatelji lahko nadejali res ugodnih, morda tudi nadpovprečnih dolgoročnih donosov. Potreben je zgolj ščepec potrpežljivosti.

Peter Mizerit

Peter Mizerit, Primorski skladi d.d., Vodja službe za upravljanje s tveganji


Razkritja: To poročilo nima narave "priporočila" iz 378. člena Zakona o trgu finančnih instrumentov (UL RS št. 67/07). Vsi podatki predstavljeni v poročilu so zajeti iz objav v tiskanih ali elektronskih medijih ter uradnih objav na spletni strani Ljubljanske borze SEO-NET. Družba Primorski skladi d.d., kot sestavljalec poročila ne odgovarja za popolnost in točnost posredovanih podatkov, ki jih pridobi iz omenjenih virov. To obvestilo ne upošteva izkušenj, finančnih možnosti in namenov posamezne osebe v zvezi z naložbami v vrednostne papirje. Seznanitev z vsemi oblikami tveganja pri naložbah v vrednostne papirje je pogoj za oblikovanje investicijske odločitve v zvezi s prodajo ali nakupom delnic, oziroma drugih investicijskih odločitev. Zgodovinski podatki o donosih vrednostnih papirjev ne zagotavljajo donosov v prihodnosti. Vse podatke glede premoženja in poslovanja družb, ki kotirajo na organiziranem trgu ter gibanja cene delnic, lahko pridobite pri izdajatelju. Dodatna razkritja:http://j.mp/kcmscHVir: Podpalmo.si

Povej naprej:
komentarje poganja Disqus


Prometno informacijski center
Prometno poročilo, torek 15.september 2015 ob 22:58

Zapora ceste: - Na primorski avtocesti bo med Logatcem in Uncem do predvidoma 12. novembra promet v obe smeri urejen po dveh zoženih pasovih.


Današnje prireditve

Klikni za novico