petek, 11.04.2014 ob 12:41 | Avtor:

Adieu Quantitative Easing

kategorija gospodarstvo  komentarji komentarji (0)   galerija slik galerija slik (1)  
  
Je pozno zrelo fazo evforičnih finančnih trgov možno prepoznati vnaprej?

Nekaj najbolj značilnih signalov, ki kažejo na obstoj špekulativne evforije na finančnih trgih smo izbrali v nadaljevanju: pogoste prve izdaje nizkokvalitetnih delnic (IPO) podjetij, ki poslujejo z izgubo, bolj kot poslovanje so v ospredju vroče zgodbe, nerazumna prevzemna aktivnost, velik delež tveganih posojil (leveraged loans, margin credit), obsežni nakupi lastnih delnic in to celo s posojili, nizka dividendna donosnost, nizki zahtevani donosi tveganih obveznic, splošno razširjena uporaba »vendor financing« načina spodbujanja prodaje. Vendor financing je proces, ko proizvajalec določenega blaga sam financira oz. posodi denar podjetju, ki kupuje njegove proizvode. Na ta način je torej dvakrat izpostavljen do istega posla. Če kupec zaide v težave bo namreč najprej odpovedal nadaljna naročila, polega tega pa najbrž ne bo vrnil posojil za pretekle dobave. 
Vsi našteti znaki so danes prisotni na razvitih trgih kapitala, predvsem na ameriških borzah in v tamkajšnjem gospodarstvu. Posebej zaskrbljujoč je obseg posojil s katerimi se ponovno financira vse od nakupov stanovanj, vozil, delnic itd. Se še spomnete, da smo za finančno krizo leta 2008 krivili t.i. »subprime« kredite za nepremičnine v ZDA? Kdor misli, da je ta problem sedaj ustrezno rešen, ga lahko takoj postavimo na realna tla. Kar 60% vseh novih posojil za nakup vozil v zadnjih dveh letih se namreč uvršča v novo kategorijo »deep subprime«. Ime pove vse. Verjamete, da se bo tokrat dobro končalo? In seveda spet nihče tega ni mogel predvideti…
Da so borzni trgi prišli do neke točke faznega prehoda je jasno tudi v naslovih večjih finančnih medijev. Sprva nas od vsepovsod bombardirajo s pozitivnimi novicami o upadanju brezposelnosti, gospodarski rasti, rasti povpraševanja, nato pa po vsega dveh zaporednih rdečih dneh na borzah vsi obrnejo ploščo in začnejo panično pozivati centralne banke k novim stimulativnim ukrepom. Nekateri analitiki moledujejo kitajsko centralno banko, drugi ECB, tretji FED, četrti nagovarjajo Japonce itd… V glavnem samo stimulus, stimulus, stimulus v nedogled. Treba se bo odločiti. Če gospodarstva res okrevajo, se bodo izredni monetarni ukrepi pač prej ali slej končali in borze se bodo morale s tem soočiti. Če pa gospodarstva niso v tako dobri kondiciji, kot se skuša narediti vtis, potem pa so pred borzami v vsakem primeru precej hude preizkušnje. Med kladivom in nakovalom torej.
Richard W. Fisher, guverner ene od dvanajstih regionalnih centralnih bank ZDA, ki skupaj sestavljajo Federal Reserve System je prejšnji teden za govorniškim pultom v Hong Kongu eksplicitno komentiral ekspanzivno monetarno politiko ZDA. S programom nakupov obveznic Quantitative Easing (QE) so po njegovih besedah finančne trge preplavili s poceni denarjem, ki je omogočil zagon novega, poceni zadolževanja za nakup nepremičnin, delnic in sploh vsega kar smo omenjali že v prvem odstavku. Za lastnike delnic pa bi bilo zelo modro, da ne bi preslišali opozorila, ki ga je Fisher takoj zatem dodal v svojem govoru. Ugotovil je namreč, da je prav ta poceni denar povzročil tudi eksplozivno rast kapitalskih trgov, na katerih so že evidentni znaki špekulativnega pregrevanja. Uporabil je kar naš priljubljeni kazalnik Shiller P/E, ki se tudi po njegovih ugotovitvah (navsezadnje tega niti ni tako težko izračunati, podatki so javno dostopni vsem) nahaja znotraj intervala 10% najbolj precenjenih od leta 1881 dalje! Kolikokrat smo to že omenili na tem mestu v zadnjem letu dni? Tri besede iz naslova tega besedila so dejansko njegove.
Skratka, kar želimo povedati je, da je sentiment vlagateljev na borzah popolnoma odvisen od besed in dejanj, ki prihajajo z vrha centralnih bank. Te se tega počasi zavedajo in začenjajo sramežljivo izražati skrb pred morebitnim napihovanjemšpekulativnih finančnih balonov. Vlagatelje smo v tem kontekstu dolžni opomniti na stari pregovor z Wall Streeta: »No one rings the bell at the top«. Nihče vas ne bo opozoril, kdaj bo dosežen vrh. Ker tega nihče ne ve. Preudarni vlagatelj se zato iz igre umakne prej pa čeprav na ta način zamudi zadnje odstotke rasti. Razmerje med potencialno izgubo in potencialnim dobičkom enostavno ni več atraktivno. Tako kot ni bilo atraktivno leta 2007 pa v letih 2000, 1965, 1937 in 1929. Razen, če verjamete, da je tokrat res drugače.

 

Peter Mizerit

Peter Mizerit, član uprave, PFCI

Razkritja: To poročilo nima narave "priporočila" iz 378. člena Zakona o trgu finančnih instrumentov (UL RS št. 67/07). Vsi podatki predstavljeni v poročilu so zajeti iz objav v tiskanih ali elektronskih medijih ter uradnih objav na spletni strani Ljubljanske borze SEO-NET. Družba PFCI, d.o.o. kot sestavljalec poročila ne odgovarja za popolnost in točnost posredovanih podatkov, ki jih pridobi iz omenjenih virov. To obvestilo ne upošteva izkušenj, finančnih možnosti in namenov posamezne osebe v zvezi z naložbami v vrednostne papirje. Seznanitev z vsemi oblikami tveganja pri naložbah v vrednostne papirje je pogoj za oblikovanje investicijske odločitve v zvezi s prodajo ali nakupom delnic, oziroma drugih investicijskih odločitev. Zgodovinski podatki o donosih vrednostnih papirjev ne zagotavljajo donosov v prihodnosti. Vse podatke glede premoženja in poslovanja družb, ki kotirajo na organiziranem trgu ter gibanja cene delnic, lahko pridobite pri izdajatelju. Dodatna razkritja:http://j.mp/kcmscHVir: Podpalmo.si

Povej naprej:
komentarje poganja Disqus


Prometno informacijski center
Prometno poročilo, torek 15.september 2015 ob 22:58

Zapora ceste: - Na primorski avtocesti bo med Logatcem in Uncem do predvidoma 12. novembra promet v obe smeri urejen po dveh zoženih pasovih.


Današnje prireditve

Klikni za novico