torek, 14.05.2013 ob 08:47 | Avtor:

Izkoristite sonce, od čertka prihaja poscana Zofka!

kategorija obvestila  komentarji komentarji (0)   galerija slik galerija slik (3)  
  
Maj za mnoge najlepši mesec, je lahko iz vremenskega vidika poln vragolij in spremenljivosti, lahko bi mu rekli mali april. In tako je tudi letos. Pretekli tedni so bili pri nas in okoli nas vremenski ekstremi. Pred nami sta dneva miru, sledi novo poslabšanje. Teta Zofka bo torej tudi letos prišla, čeprav z malo zamudo (goduje sicer 15.maja).

Vremenski pripetljaji v zadnjih 10 dneh

V naši srednjeročni napovedi za letošnjo pomlad in poletje smo zapisali in napovedali, da bo eno bolj burnih, predvsem na račun možnih močnih neviht po Evropi tudi z ekstremnimi pojavi, ki morda ne sodijo povsem sem. In v zadnjih dveh tednih se je napoved uresničevala. Narava je postregla z velikim številom vremenskih ekstremov zaradi katerih ni bilo potrebno iti v Ameriko.

Pred dobrimi 10 dnevi (3. maja) so v sosednji Italiji v mestu Castelfranco in njegovi blžini, ki sicer nahaja v regiji Emilia-Romagna videli kar tri tornade. Posebno eden je imel uničujočo moč (vetrovi preko 200 km na uro), druga dva okoli 100 km. Ruvali in odkrivali so drevesa, strehe. Poškodovali so več 10 ljudi in povzročil za več kot 6 milijonov evrov škode. Poleg tega je padala toča, kjer so padali kosi tudi do 8 cm širine

V petek 10. maja na sejmu ob očetovskem dnevu v nemškem kraju Dabel je strela udarila v skupino ljudi. Dogodka se je udeležilo več kot 500 ljudi, okoli 13. ure pa se je vse spremenilo v kaos, ko je strela zadela skupino dreves in transformator ter ob tem poškodovala 43 ljudi. Podoben dogodek se je zgodil nekaj ur prej izven Evrope in sicer v Sudanu kjer je žal strela ubila več otrok.

Vrnimo se v Evropo. Pretekli teden so tornado videli tudi na Hrvaškem. Na v bližini mesta Lepoglava, ki pa ni povzročil škode. Toča in nalivi so bili sicer stalnica pretekli teden v naši bližini, padala pa je tudi pri nas predvsem v osrednji, južni in sv Sloveniji. Preteklo soboto so okoli poldneva naši južni sosedje, čisto blizu nas, videli vodni trombi in sicer pri Puli.

In kot zaključek res ekstremnega tedna, še nedeljska zgodba o tornadih - eden brez večji posledic v Nemčiji, drugi bolj silovit pri Madžarih. Na skrajnem SV se je v nedeljo popoldne razvila supercelica s točo in tornadom. Ranjena sta bila dva človeka nastala je škoda na vsaj 40 objektih. 

Torej v zadnjih 10 dneh so vsaj eden tornado videli v Italiji, Hrvaškem in na Madžarskem. Sedaj se lahko le vprašamo ali smo mi na vrsti? Tega zagotovila seveda ni. Vendar pogoji tega povsem ne izključujejo. konec tedna se utegne spet kaj kje zavrteti, če ne pri nas kje blizu.

In kaj nas torej čaka?

Napoved za Slovenijo

Danes in jutri bo povsod večinoma pretežno jasno in toplo. Temperature bodo med 22 in 25, morda kje na sv države celo preko 25 °C. Jutri popoldan bo začel pihati jz veter ob morju jugo.

Oblačnost bo v noči na četrtek od zahoda naraščala. V četrtek bo oblačno s padavinami, ki jih bo več in bodo pogostejše na zahodu in JZ države. Oblačno in deževno bo tudi v petek tudi takrat bo na tapeti zlasti zahodna polovica države.

Zaključek tedna bo spremenljiv. Izmenjavala se bodo obdobja sonca in pretežne oblačnosti še bodo tudi padavine. Predvsem kot plohe in nevihte. Slednjih bo več na zahodu in jz države manj na vzhodu. Tam bo tudi nekaj sonca.

Močnejših nevihtnih pojavov od četrtka dalje ne gre izključiti nikjer! Temperature od četrtka dalje bodo med 16 in 21 °C, kakšna več verjetno na vzhodu. Prevladoval bo jz veter, ki bo občasno močan!

Napoved za Obalo in Kras

Danes in jutri bo veliko sonca in prijetno toplo, jutri bo zapihal JZ veter. V noči na četrtek se bo pooblačilo. Četrtek in petek bosta oblačna in deževna. Sobota in nedelja bosta dneva, ko bomo imeli vsega po malem. Verjento bo vreme spremenljivo. Prevladovalo bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Žal so plohe in nevihte kar verjetne.

Močnejših pojavov med četrkom in nedeljo ne gre izključiti! Pihal bo večinoma jugo. Temperature danes in jutri okoli 24, od četrtka do konca tedna med 18 in 22 °C.

Torej izkoristite sonce teh par dni, drugi del tedna bo moker in nepredvidljiv, kajti coprnica Zofka s svojimi pomočniki pač rada straši vse po vrsti in nagaja z vremenom, skratka, vse obrne narobe.

Galerija slik


Vir: www.ciklon.si

Povej naprej:
komentarje poganja Disqus


Prometno informacijski center
Prometno poročilo, torek 15.september 2015 ob 22:58

Zapora ceste: - Na primorski avtocesti bo med Logatcem in Uncem do predvidoma 12. novembra promet v obe smeri urejen po dveh zoženih pasovih.


Današnje prireditve

Klikni za novico