četrtek, 14.08.2014 ob 13:34 | Avtor:

Koalicijska pogodba že vznemirja trg

kategorija gospodarstvo  komentarji komentarji (0)   galerija slik galerija slik (1)  
  
Tuje borze skrbi šibko gospodarstvo, domačo pa obrisi nove vlade

Prejšnji teden je pokazal, zakaj je kombinacija prevrednotenih delnic in evforičnega ozračja nevarna za vlagatelje. Korekcije so v takih razmerah običajno nenavadno ostre. Dovolje je, da vlagatelji nenadoma zavohajo strah in že se znajdemo 10% nižje v vsega nekaj dneh. Indeks nemških delnic DAX je denimo v zadnjih treh tednih izgubil 8% vrednosti. Sama magnituda izgube sicer še zdaleč ni omembe vredna, bolj pomembna je časovna komponenta, saj se je vrednost indeksa zaradi te izgube vrnila tja, kjer je bila nazadnje novembra 2013. Izgubljeno je torej vse, kar so vlagatelji zaslužili v zadnjem letu dni. Drugače povedano, donos povprečnega vlagatelja na nemškem trgu je v zadnjem letu dni okrog 0%, kljub temu, da so še vsega tri tedne nazaj beležili cca 10% plus. Če hipotetično predpostavimo, da DAX do konca letošnjega leta zdrsne še za dodatnih 10%, bodo vlagatelji beležili 0% povprečni letni donos vse od začetka leta 2013, kar bi po domače povedano pomenilo »nič« v zadnjih dveh letih. Tako hitro to gre, zato skozi opozarjamo vlagatelje naj bodo v sedanjih razmerah pripravljeni na podpovprečne, morda celo negativne nekajletne donose.

 

Žal je največja težava v tem, da niti sedanja korekcija na trgu ni vzpostavila vrednotenj zanimivih za nakup delnic. Verjetno je večini težko doumeti kako zelo precenjeno stanje se je v zadnjih dveh letih vzpostavilo na svetovnih borznih trgih. Po nekaterih kazalnikih (Shiller P/E, marketcap/GDP), gre tokrat celo za največji finančni balon v zadnjih sto letih. Morda so bila vrednotenja določenih segmentov delnic leta 2000 v tehnološkem balonu celo višja, vendar je bil ta segment zelo ozek, omejen na tehnološke delnice, povprečna vrednotenja preostalega dela trga pa so bila nižja kot danes. Če bi želeli, da se danes na trgu vzpostavijo dolgoročna povprečna vrednotenja bi se morale delnice poceniti vsaj za 40% (ali pa se dobički podjetij praktično podvojiti). Pozor: to ne pomeni, da se bo to v kratkem tudi zgodilo, naj vam bo ta številka zgolj v opomin, koliko stran od dolgoročnih normalnih vrednosti se nahajamo. Kdaj in na kakšen način pa bo do te prilagoditve prišlo je stvar nepredvidljivega, dnevno spreminjajočega se dogajanja.

 

Za domačo borzo ti komentarji seveda ne veljajo, saj kake posebne evforije vlagateljev in (pre)visokih vrednotenj še ni zaznati. Obstajajo določeni žepi vrednotenj nad povprečjem pri tistih delnicah, kjer je postopek privatizacije najdlje, denimo Aerodrom Ljubljana in deloma Telekom Slovenije. V zadnjih dneh se jim je s skokovito rastjo pridružila še Pivovarna Laško, kjer vlagatelji očitno špekulirajo, da bo odprodaja premoženja v kombinaciji z napovedano dokapitalizacijo družbo okrepila do te mere, da bo sposobna dolgoročno servisirati obsežen obseg dolgov v bilanci. Predvsem pri pričakovani dokapitalizaciji je treba biti zelo previden, saj niti tečaj delnice niti morebitni dokapitalizator še nista znana.

 

Za naš borzni trg je v tem trenutku še največja nevarnost sestavljanje nove vladne koalicije, ker se lahko v političnih kupčkanjih zgodi, da postane privatizacija žrtev povolilnih spletk. Informacije iz medijev, ki so prišle v trenutku, ko je to besedilo še nastajalo kažejo, da zametki nove koalicijske pogodbe že vsebujejo dikcijo, ki bi utegnila upočasniti ali celo ustaviti privatizacijo Telekoma Slovenije. Želja po izločitvi telekomunikacijske infrastrukture iz mobilnega operaterja bi namreč močno zapletla in spremenila postopek prodaje podjetja. Vendarle, imamo občutek, da je vsaj na primeru Aerodroma zadeva dovolj daleč, da so poskusi zunanje prekinitve postopka skorajda nemogoči, nesoglasja bi lahko povzročili zgolj pogoji prodaje, denimo cena, za ostale kandidate s seznama za privatizacijo pa si tega ne bi upali trditi. Ustavitev ali ponovna prestavitev postopkov prodaje nekaterih domačih podjetij, ki so bila uvrščena na seznam za prodajo bi najbrž kar konkretno zamajala tudi ostale tečaje delnic na domačem borznem parketu. Utegnila bi vplivati tudi na zmanjšanje povpraševanja po slovenskih obveznicah.

 

Če boste imeli kdaj priložnost za nasvet vprašati kakega izkušenega borznega trgovca, ki je preživel vsaj en pravi borzni zlom, vam bo znal povedati sledeča pravila trgovanja, ki se jih je dobro držati: zmeraj igrajte defenzivno, ne ofenzivno in predvsem ne bodite heroji. Borzna zgodovina je namreč posejana s »trupli« pogumnežev, ki so v določenem trenutku visoko letali, nato pa pristali v blatu. Borza je trg na katerem milijoni individualnih vlagateljev z različnih koncev sveta, vsak s svojo življensko zgodbo in filozofijo, dnevno skušajo premagati drug drugega. Verjetnost, da se v tem procesu vsi v vsakem trenutku obnašajo popolnoma racionalno je dobesedno enaka nič, čeprav klasična ekonomska teorija stavi prav na to. V resnici pa je trg izredno nepredvidljiv, v vsakem trenutku lahko zavije daleč od povprečja ter se nato z enako močnim obratom vrne nazaj. Ti odkloni so tisti, ki predstavljajo nevarnost, a so hkrati tudi največja priložnost.

 


Peter Mizerit

Peter Mizerit, član uprave, PFCI

Razkritja: To poročilo nima narave "priporočila" iz 378. člena Zakona o trgu finančnih instrumentov (UL RS št. 67/07). Vsi podatki predstavljeni v poročilu so zajeti iz objav v tiskanih ali elektronskih medijih ter uradnih objav na spletni strani Ljubljanske borze SEO-NET. Družba PFCI, d.o.o. kot sestavljalec poročila ne odgovarja za popolnost in točnost posredovanih podatkov, ki jih pridobi iz omenjenih virov. To obvestilo ne upošteva izkušenj, finančnih možnosti in namenov posamezne osebe v zvezi z naložbami v vrednostne papirje. Seznanitev z vsemi oblikami tveganja pri naložbah v vrednostne papirje je pogoj za oblikovanje investicijske odločitve v zvezi s prodajo ali nakupom delnic, oziroma drugih investicijskih odločitev. Zgodovinski podatki o donosih vrednostnih papirjev ne zagotavljajo donosov v prihodnosti. Vse podatke glede premoženja in poslovanja družb, ki kotirajo na organiziranem trgu ter gibanja cene delnic, lahko pridobite pri izdajatelju. Dodatna razkritja:http://j.mp/kcmscH

 

 

 Vir: Podpalmo.si

Povej naprej:
komentarje poganja Disqus


Prometno informacijski center
Prometno poročilo, torek 15.september 2015 ob 22:58

Zapora ceste: - Na primorski avtocesti bo med Logatcem in Uncem do predvidoma 12. novembra promet v obe smeri urejen po dveh zoženih pasovih.


Današnje prireditve

Klikni za novico