torek, 14.05.2013 ob 10:34 | Avtor:

Mame preverile kvaliteto izolskih paštet

kategorija družba  komentarji komentarji (0)   galerija slik galerija slik (5)  
  
V soboto, 11. maja 2013, je 18 mam zmagovalk natečaja "Mame potrjujejo" iz celotne regije, opravilo skrben pregled Argetine tovarne. Po pregledu celotnega procesa - od vhodnih surovin, specifikacij surovin, celotnega postopka proizvodnje, sterilizacijskega procesa, preizkušanja in pakiranja - so mame s svojim podpisom potrdile Argetino kakovost in ji s tem podelile pečat "Mame potrjujejo".

Ob tem je Enzo Smrekar, član uprave družbe Droga Kolinska d. d. in višji izvršni direktor poslovnega programa Delikatesni namazi Atlantic Grupe, povedal: "Odločili smo se, da transparentno pokažemo, kako izdelujemo Argeto in s tem spodbudimo zavedanje o pomenu kakovosti živil in industrijske proizvodnje le-teh. Verjamemo namreč v visoko kakovost naših izdelkov in vsak dan se trudimo obstoječe standarde dosegati in presegati. Iskreno nas veseli, da so se mame v tako velikem številu odzvale na naše povabilo in se prepričale v to, da je Argeta kakovosten izdelek."

Izmed 1413 prijavljenih mam v regiji, je strokovna žirija in glas ljudstva določil 18 zmagovalk, te so med 10. in 12. majem obiskale Izolo in pregledale Argetino tovarno. Ob izhodu iz proizvodnje je mama Manuela Kolar, ki se je za prijavo odločila, ker je želela preveriti, kako nastaja pašteta Argeta, je po obisku tovarne povedala: "Ogled je izpolnil moja pričakovanja, saj je vse tako, kot mora biti. Poskrbljeno je za čistočo in kontrola je zagotovljena," je poudarila Manuela.

Doroteja Burlak se je prijavila iz radovednosti in ker ji je všeč namen projekta. Po ogledu je povedala: "Videle smo celoten proizvodni proces in se natančno seznanile s kontrolo. Izčrpna razlaga me je prepričala, da so sestavine resnično skrbno izbrane, da ni nobenih konzervansov, perja, drobovine in podobnih sestavin."

Po obisku proizvodnje je bila navdušena tudi Polona Mikuš: "Ogled proizvodnje je nepozabna izkušnja. Jaz na prvo mesto postavljam čistočo, saj se mi zdi v taki proizvodnji najbolj pomembna. Argetina tovarna v Izoli zagotovo dosega vsa merila in ji podeljujem svoj pečat kakovosti."

Kaj so mame v tovarni preverjale?

V laboratoriju je mame pričakala Tatjana Mičovič, vodja kakovosti, ki je mamam predstavila vse surovine kot so: izbrano kokošje meso, tunini fileji, rastlinsko olje in začimbe. Kot je povedala Tatjana: "Dokler sama ne odobrim ustreznosti in nespornosti vseh surovin, posameznih analiz, jih ne spustim v proizvodnjo." Sledil je higienski postopek, ki ga mora opraviti vsakdo, ki vstopa v tovarno. V sami tovarni so mame najprej preverile vhod surovin in skladiščenje. Meso v tovarni je očiščeno, kokoši so že ob vstopu v tovarno brez glav, krempljev, kljunov in drobovine. Kokoši skuhajo, nato gredo v separator, ki loči kosti od mesa. Zmleto meso gre v poseben mešalnik, imenovan kuter, kjer dodajo še ostale sestavine, po skrbno varovani recepturi, ki tudi po pregledu tovarne ostaja nerazkrita skrivnost. Sledi polnjenje, potem pa zelo natančno določen postopek termične obdelave, kar Argeti omogoča, da nima konzervansov. Po označevanju embalaže, gredo Argete v skladišče. Preden gre lahko Argeta na trg, mora v skladišču počakati 10 dni, saj v tem času potekajo analize vzorcev posamezne linije. Samo če so vzorci analiz brezhibni, gre lahko pašteta na trg. Kot je povedal Dušan Poberaj, direktor proizvodnje v Izoli: "Zgodilo se je, da je kontrolirani vzorec odstopal od naših standardov in uničiti smo morali celotno serijo. Vzrok je bil, da smo v maso pozabili dodati sol. Ob strogih higienskih in kakovostnih standardih, ob vzorčenju skoraj 20.000 dozic paštet letno, je možnost za to, da v trgovino zaide Argeta, ki ni v skladu z visokimi standardi, skoraj nična. Sledil je ogled razvojnega laboratorija, kjer je mame sprejela Katja Glavič, vodja razvoja. Povedala je, da pri Argeti razvijajo recepture, ki bodo, enako kot to velja že za Argeto Junior in linijo Delight, brez ojačevalcev okusov, kar je lahko vzor tako v prehranski industriji, kot posebej v industriji predelave paštet.

In kako naprej?

Pečat kakovosti "Mame potrjujejo", ki so ga mame podelile Argeti, bo v prihodnje uporabljen na Argetinih paštetah. Mame kot najstrožje sodnice kakovosti pa bodo Argetino kakovost potrdile tudi v okviru naslednje komunikacijske akcije Argete. Vse, ki bi si želeli tudi sami ogledati proces proizvodnje, pa pri Argeti vabijo, da udeležijo dnevov odprtih vrat. Prijave bodo od 20.5. naprej na voljo na spletni strani www.mame-potrjujejo.si.

"Zaradi visokega tržnega deleža ima Argeta mnoge posnemovalce, vendar pa je kakovost Argetinih sestavin in proizvodnje takšna, da Argeta ostaja edinstvena," je ob prejemu pečata s strani mam, poudaril Enzo Smrekar.

 


Galerija slik

Povej naprej:
komentarje poganja Disqus


Prometno informacijski center
Prometno poročilo, torek 15.september 2015 ob 22:58

Zapora ceste: - Na primorski avtocesti bo med Logatcem in Uncem do predvidoma 12. novembra promet v obe smeri urejen po dveh zoženih pasovih.


Današnje prireditve

Klikni za novico