petek, 25.04.2014 ob 13:24 | Avtor:

Okno priložnosti

kategorija gospodarstvo  komentarji komentarji (0)   galerija slik galerija slik (1)  
  

Vlagatelji s premoženjem na ljubljanski borzi so z začetkom leta vendarle lahko zadovoljni.

 

V današnjem prispevku se bomo ponovno malce bolj posvetili stanju na domači borzi. Če smo v zadnjem letu dni močno opozarjali na pregreto situacijo na tujih, predvsem najrazvitejših in v okviru teh predvsem ZDA, smo za slovenski kapitalskih trg večkrat zapisali, da ta ocena o pregretosti ne velja. Dogajanje v zadnjih treh mesecih je to sliko nekoliko spremenilo.

 

Daleč od tega, da bi bilo stanje na domači borzi v splošnem preveč evforično, a glede nekaterih posameznih delnic je morda ta opis že pravi. Večina tečajev domačih delnic je namreč precej poskočila. Ljubljanski borzni indeks SBITOP je od začetka leta pridobil 15%, ta donos pa ga letos uvršča med najhitreje rastoče borzne indekse na svetu. Gre seveda za prekratko opazovalno obdobje, da bi ta podatek pomenil karkoli resnega, a del zaostanka za tujimi trgi je nadoknaden. Vzrokov rasti je več. Enega smo že omenili in to je triletno zaostajanje za rastjo tujih borz. Drugi razlog je pospešen padec obrestnih mer na denarne depozite v slovenskih bankah, ki se je zgodil v zadnjem letu dni, kar varčevalce sili k iskanju drugih možnosti doseganja višjih donosov, zaradi česar so postale delniške dividende bolj privlačne. Tretji razlog so seveda prevzemna pričakovanja, ki so se dodatno razplamtela ob pred kratkim zaključenem prodajnem postopku v primeru Heliosa. Četrti razlog pa je zmeraj prisoten na vseh borzah in ga psihologi imenujejo pozitivna povratna zanka, ko rast tečajev sama od sebe sproži dodatne apetite vlagateljev, ki nato povečajo svojo naložbeno aktivnost. Kombinacija vsega naštetega je sprožila izbruh nakopičene energije, ki je v kratkem času potisnila tečaje večine domačih delnic navzgor.

 

Kje smo torej danes? Tečaji nekaterih posameznih delnic že močno odsevajo prevzemna pričakovanja in so torej skoraj izključno odvisni od uspešnosti nadaljevanja prodajnih postopkov. V to kategorijo bi uvrstili predvsem Aerodrom Ljubljana in Telekom Slovenije. Brez prevzemnih špekulacij poslovanje teh dveh podjetij sedanje borzne cene po našem mnenju ne podpira. Delnice Zavarovalnice Triglav, Petrola in Luke Koper sicer niso v prvi vrsti za prodajo, a je rast njihovih tečajev tudi že nadoknadila zaostanek za poslovnimi rezultati tako, da kaki posebni podcenjenosti ne moremo več govoriti. Še najmanj od vseh je pridobila delnice Krke, ta je sicer objavila precej boljše rezultate od predhodnega leta, a jo trenutno bremeni situacija na dveh razmeroma pomembnih trgih Rusije in Ukrajine. Rusija bo po napovedih tamkajšnjega finančnega ministrstva letos tudi uradno zašla v recesijo pa tudi strah pred gospodarskimi sankcijami in eskalacijo konflikta v Ukrajini se še ni polegel (odprto vprašanje ostaja ali se sploh bo polegel).

 

V senci vsega se odvija postopek prodaje Mercatorja. Zadnje objavljene infomacije nakazujejo, da potencialni kupec Agrokor počasi le zapira finančno konstrukcijo, pridobil pa je tudi dovoljenje hrvaškega regulatorja konkurence. Seveda je časovnica celotnega dogajanja še nedorečena, je pa tečaj delnice Mercatorja na borzi le prenehal upadati in se trenutno nahaja pri ceni 75 EUR, kar je cca 13% pod pričakovano prodajno ceno 86 EUR kolikor za delnico v zadnji ponudbi konzorciju prodajalcev ponuja Agrokor.

 

Glede napovedanih prodajnih postopkov je za Slovenijo zelo pomembno, da izkoristi okno priložnosti, ki je trenutno odprto na svetovnih finančnih trgih. Obrestne mere na slovenske obveznice (pa tudi ostale evropske periferne države) so se precej spustile, pa tudi likvidnosti in prevzemnih aktivnosti v tujini je kar precej. To je znak, da so živalski instinkti med vlagatelji pozitivni, kar je lahko voda na mlin spretnim prodajalcem, ki bi morali znati izkoristiti trenutno evforijo. Če se bomo ukvarjali s političnimi igricami in ideološkimi predsodki do privatizacije državnega premoženja se nam lahko zgodi, da to okno priložnosti zamudimo. Mi, državljani, pa bi morali privatizacijo podpreti že iz preprostega razloga, da opravilno nesposobnim vladam, ki se nam vrstijo ena za drugo iz rok odvzamemo še tisto malo premoženja kar ga je državi ostalo in na ta način nesposobnim, nepotistično-klientelističnim lobijem, ki se že leta napajajo iz teh korit prekinemo tok denarja. Pa naj se znajdejo na prostem trgu, če znajo, tako kot se morajo ostali.

 

Nevarnosti za prekinitev nadaljnje rasti na domači borzi sta torej predvsem dve: prva je notranja politična nestabilnost, saj se zdi, da je vlada vsak teden tik pred razpadom in se ukvarja predvsem sama s sabo namesto z resnimi družbenimi reformami, drugi pa prihaja iz tujine, kjer so delniški trgi močno prepojeni s špekulativno evforijo. Ta je zaenkrat še pozitivna za naše prodajne postopke, a se bo v nekem trenutku končala tako kot vse v preteklosti. Naš trg bo najbrž težko imun na večje korekcije v tujini. Uspešen vlagatelj se mora tveganj v prvi vrsti zavedati in jih nato znati še dobro upravljati.

 

Peter Mizerit

Peter Mizerit, član uprave, PFCI

Razkritja: To poročilo nima narave "priporočila" iz 378. člena Zakona o trgu finančnih instrumentov (UL RS št. 67/07). Vsi podatki predstavljeni v poročilu so zajeti iz objav v tiskanih ali elektronskih medijih ter uradnih objav na spletni strani Ljubljanske borze SEO-NET. Družba PFCI, d.o.o. kot sestavljalec poročila ne odgovarja za popolnost in točnost posredovanih podatkov, ki jih pridobi iz omenjenih virov. To obvestilo ne upošteva izkušenj, finančnih možnosti in namenov posamezne osebe v zvezi z naložbami v vrednostne papirje. Seznanitev z vsemi oblikami tveganja pri naložbah v vrednostne papirje je pogoj za oblikovanje investicijske odločitve v zvezi s prodajo ali nakupom delnic, oziroma drugih investicijskih odločitev. Zgodovinski podatki o donosih vrednostnih papirjev ne zagotavljajo donosov v prihodnosti. Vse podatke glede premoženja in poslovanja družb, ki kotirajo na organiziranem trgu ter gibanja cene delnic, lahko pridobite pri izdajatelju. Dodatna razkritja:http://j.mp/kcmscH

 

 Vir: Podpalmo.si

Povej naprej:
komentarje poganja Disqus


Prometno informacijski center
Prometno poročilo, torek 15.september 2015 ob 22:58

Zapora ceste: - Na primorski avtocesti bo med Logatcem in Uncem do predvidoma 12. novembra promet v obe smeri urejen po dveh zoženih pasovih.


Današnje prireditve

Klikni za novico