torek, 15.07.2014 ob 14:00 | Avtor:

Okolju prijaznejši festivali in prireditve

komentarji komentarji (0)   galerija slik galerija slik (1)  
  
Portorož, 7. julija 2014 – Organizatorji prireditev so na okrogli mizi portoroške Fakultete za turistične študije spregovorili o vse bolj perečem vprašanju ravnanja z odpadki. Primere dobrih praks so predstavili nekateri vidnejši organizatorji festivalov in dogodkov na slovenski obali. Omizje je bilo organizirano v okviru projekta ZERO WASTE – Zero Waste Adriatic net for events and festivals v okviru Jadranskega čezmejnega programa IPA.

V poletnih mesecih postanejo prireditve in festivali stalni spremljevalci turistične ponudbe. Kraji se z organizacijo dogodkov trudijo privabiti obiskovalce in povečati turistično potrošnjo. V ozadju prijetnega dogajanja, ki ga spremljajo obiskovalci, se organizatorji ukvarjajo z logističnimi in poslovnimi, vse bolj pa tudi z družbenimi in okoljskimi vprašanji, so zapisali v vabilu sklicatelji omizja. Organizatorji prireditev, ki so v Portorožu spregovorili o vprašanjih povezanih z okoljem, so izpostavili tri aktualna vprašanja: kako s prireditvijo čim manj obremeniti okolje, kako v dogodek vključiti lokalne prebivalce in končno, kam z ostanki hrane in odpadki, ko se prireditev konča. Lorena Pavlič, direktorica filmskega festivala Kino Otok v Izoli, je povedala, da je v njihovem primeru skrb za okolje vključena že v samo idejo o festivalu angažiranega filma. Če vsebina prireditve nagovarja publiko k družbeni in okoljski odgovornosti, je edino sprejemljivo, da tudi organizator udejanja to odgovornost. Z občino in lokalno skupnostjo tesno sodelujejo, tako na področju izvedbe, storitev in standardov. S posebnim programom vključujejo v delo in izobraževanje mlade, za spremljanje in raziskovanje učinkov na okolje so povezani tudi z univerzo. Tako imenovana zelenost prireditve se jim zdi samoumevna, o njej v javnosti doslej še sploh niso govorili. Mojmir Kovač, organizator rekreacijskih prireditev v regiji (npr. Povežimo soline), je opozoril, da se na drugi strani tudi pri prireditvah in festivalih prepogosto dogaja »zeleni marketing«,ki prireditev obarva kot okoljsko odgovorno samo v imenu, na primer »Eko tek«. To so slabe  prakse, ki koristijo samo organizatorju. Povedal je, da je preko sodelovanja s študenti, ki so mu predstavili projekt Zero waste events (dogodki brez odpadkov), tudi sam postal bolj ozaveščen in je na prireditvi takoj poskrbel za ločevanje odpadkov. Pri tem je opozoril, da bi morali svoj delež odgovornosti prevzeti tudi izdelovalci, zlasti plastike, ki se prepočasi prilagajajo varovanju okolja. Jerneja Kamnikar, direktorica podjetja Vivo Catering, je poudarila pomen kreativnosti in inovativnosti organizatorja dogodka pri upravljanju z energetskimi viri in odpadki. Pri Vivo Cateringu so na primer razvili lastno inovacijo – jedilni krožnik iz steklenic za mineralno vodo, ki se lahko reciklira. Ob inovaciji, ki koristi naravnemu okolju, so se pri tem povezali tudi z domačim ponudnikom, Radensko. Kamnikarjeva meni, da je problem okoljsko odgovorne miselnosti v Sloveniji v tem, da jo razumemo bolj infrastrukturno, ne povezujemo je pa še v zadostni meri s proizvodi in storitvami.  

___________________

 

Mojca Gobina, vodja kongresov v Hotelih Bernardin, je opozorila, da so kongresne prireditve v hotelih toliko okolju prijazne, kolikor je takšen tudi sam hotel. Hoteli so zaradi leta izgradnje še veliki porabniki energije, vendar so nove investicije že vse trajnostno usmerjene. Vse se pa začne pri ozaveščanju zaposlenih, je prepričana Gobina. Takšni projekti kot je Zero Waste Events pripomorejo k ozaveščanju širše javnosti.

Dr. Tadeja Jere Jakulin, prorektorica in vodja mednarodnega projekta Zero Waste Events z Univerze na Primorskem je napovedala, da bodo raziskave, ki so jih partnerske države v okviru projekta izvajale v zadnjem letu, podale pomembne napotke, kako organizirati okolju prijaznejše prireditve.

V avli Fakultete za turistične študije – Turistici v Portorožu si bo v okviru projekta Zero Waste Events možno čez poletje ob delovnikih ogledati tudi provokativno fotografsko razstavo z naslovom »Več dogodkov, manj odpadkov«, avtorja Iztoka Bončine.  Fotograf Bončina, iz Združenja popotnih fotografov in fotoreporterjev Slovenije, je ob odprtju razstave,ki je sledila zaključku okrogle mize dodal, da je na vsako prireditev možno in nujno pogledati z vidika globalnih posledic. To kažejo tudi izbrane fotografije.Vir: Podpalmo.si

Povej naprej:
komentarje poganja Disqus


Prometno informacijski center
Prometno poročilo, torek 15.september 2015 ob 22:58

Zapora ceste: - Na primorski avtocesti bo med Logatcem in Uncem do predvidoma 12. novembra promet v obe smeri urejen po dveh zoženih pasovih.


Današnje prireditve

Klikni za novico