nedelja, 12.05.2013 ob 12:11 | Avtor:

Sodelovanje med Piranom in Indianapolisom obrodilo sadove

kategorija družba  komentarji komentarji (0)   galerija slik galerija slik (2)  
  
Piran in Indianapolis (glavno mesto države Indiana, ZDA) sta pobrateni mesti (pobuda slovenske skupnosti v Indianapolisu) že od leta 2001. Prizadevanje za sodelovanje temeljijo na obiskih delegacij obeh mest ter povezovanju na gospodarskem, kulturnem in izobraževalnem področju. V preteklih letih je sodelovanje potekalo predvsem v obliki sodelovanja na izobraževalnem področju (osnovna šola), kulturnem (knjižnica) ter v obliki praktičnih izmenjav študentov (Visoka šola za podjetništvo).

Aktivno sodelovanje dokazujejo tudi aktivnosti med Univerze na Primorskem, Fakultete za turistične študije – Turistica in Idiana University Perdue University Indianapolis (IUPIU). Prvi obisk predstavniko IUPUI sega že v leto 2006. V letu 2012 sta na pobudo občine Piran in UP FTŠ – Turistica dva predstavnika IUPUI (prof. S. Hji-Avgoustis in ga. S. Leslie, vodja študijskih programov v tujini) udeležila mednarodne znanstvene konference Encuentros, ki jo je organizirala UP FTŠ – Turistica. Obisk je bil osnova za študijske aktivnosti na področju mednarodnega sodelovanja med institucijama. V štud. letu 2012/13 sta instituciji izvedli videokonferenčna predavanja (Global Dialog Course). Študenti obeh fakultet so imeli priložnost preko video prenosov v živo sodelovati in se izobraževati na področju turizma (Urban Tourism Class). Poleg tega sta fakulteti aktivni na področju izmenjave zaposlenih ter skupnih prijavah mednarodnih projektov (ZDA-SLO).

Leta 2011 (od 10. Letnici sodelovanja) je Indianapolis obiskala delegacija občine Pirana, v mesecu septembru 2013 pa svoj prvi obisk Pirana načrtuje župan Indianapolisa g. Greg Ballard z delegacijo.

Plod sodelovanje med UP FTŠ – Turistica in IUPUI je tudi izmenjava osebja (exchange of staff).  V času od marca do junija 2013 Miha Lesjak zaposlen na UP FTŠ – Turistica deluje in raziskuje na partnerski instituciji IUPUI, Indianapolis (oddelek šport in turizem PETM). Dne 2.5.2013 je na povabilo pisarne župana Indianapolisa g. Grega Ballarda opravil sestanek na temo povezovanja pobratenih mest Pirana in Indianapolisa.  Ob obisku županu mesta Indianapolis g. Ballardu je Miha Lesjak županu predal  pismo g. Bossmana in simbolično darilo. Sestanka so se v mestni hiši v Indianapolisu udeležili še člana odbora pobratenih mest, predsednik J. Laposa in ga. S. Leslie ter prof. S. Hji-Avgoustis (IUPUI) in dr. J. Gladden, dekan oddelka za turizem in šport na IUPUI (slika). Glavna tema obiska je bila predviden obisk Pirana g. Ballarda, ki se bo zgodil v mesecu septembra 2013 ter možnosti sodelovanja med pobratenima mestoma v prihodnosti. Župan Indianapolisa  g. Greg Ballard je poudaril, da se že veseli obiska Pirana.  

Pripravil: Miha Lesjak; doktorski študent in asistent Univerze na Primorskem, Fakultete za turistične študije – Turistica na Idiana University Perdue University Indianapolis (IUPIU) od meseca marca do junija v sklopu izmenjave zaposlenih deluje na oddelku za šport in turizem (PETM), kjer  raziskuje in predava.

Galerija slik

Povej naprej:
komentarje poganja Disqus


Prometno informacijski center
Prometno poročilo, torek 15.september 2015 ob 22:58

Zapora ceste: - Na primorski avtocesti bo med Logatcem in Uncem do predvidoma 12. novembra promet v obe smeri urejen po dveh zoženih pasovih.


Današnje prireditve

Klikni za novico