petek, 03.10.2014 ob 13:36 | Avtor:

Tresljaji na tujih borzah

kategorija gospodarstvo  komentarji komentarji (0)   galerija slik galerija slik (1)  
  
Vlada razkadila meglo, privatizacija se nadaljuje.

Pozitivna novica za delničarje Telekoma Slovenije prihaja v obliki odločitve vlade, da se s projektom privatizacije nadaljuje v nespremenjeni obliki glede na prvotni načrt. Ideja o delitvi Telekoma gre torej nazaj v predal, kar je pozitivno za nadaljevanje privatizacije, saj se s tem umikajo določeni dvomi in neznanke, ki bi utegnile odgnati potencialne kupce. Proces, ki je bil začasno prekinjen zaradi volitev, se nadaljuje, kar se je pokazalo tudi na tedenski rasti tečaja delnice. Realnost domače proračunske luknje je očitno dokaj hitro streznila populistične predvolilne govorice o nacionalnem interesu. To je dobro, ker so trenutne razmere na svetovnih finančnih trgih za prodajalce izrazito ugodne. Okno nizkih obrestih mer in apetita tujih vlagateljev moramo znati izkoristiti v naš prid.

 Teden na tujih borzah je bil medtem razmeroma šibak. Delniški trgi so utrujeni kar se kaže v vse večjih notranjih divergencah, kljub še zmeraj rekordno visokim vrednostim indeksov. Nekaj slabih rezultatov, predvsem iz trgovske panoge je minuli teden razočaralo vlagatelje, ti pa sedaj že skoraj vsak dan zahtevajo intervencijo katere od centralnih bank. Naše mnenje sedaj najbrž že poznate. Ko se struktura finančnega trga vzpostavi v nestabilno stanje, ni pomembno kateri je razlog za padec. Razlog in točen trenutek razrešitve trenutnega neravnovesja je preprosto nemogoče napovedati in za kaj takega tudi nima smisla izgubljati energije. Nikoli ne boste zadeli. Ne pozabite stare klasike iz repertoarja borznega žargona: »No one rings a bell at the top.«

 Nestabilno stanje je po neki, najbrž razmeroma preprosto razumljivi logiki, že samo od sebe razlog za prehod v stabilno stanje, ki je nato spet generator nove nestabilnosti. Tako se pač kompleksni sistemi okoli nas obnašajo. Vreme na primer, je izjemen primer take kompleksnosti in nelinearnih prehodov iz nestabilnosti v stabilnost ter nazaj. In, če nas redno berete veste, da opozarjamo že dlje časa na vzpostavitev nevarne kombinacije visokih vrednotenj premoženja in močno evforičnega optimizma vlagateljev predvsem na najrazvitejših finančnih trgih ZDA in EU. Ukrepi največjih centralnih bank sicer uspevajo to eksplozivno kombinacijo vzdrževati že kar precej časa. Trenutno razmerje med donosom in tveganjem je zato izrazito izkrivljeno v smeri tveganj. Pomembno je predvsem, da se zavedate nestabilnosti trenutne situacije in se sami odločite ali ste povečana tveganja pripravljeni sprejeti. Če ste jih, potem lahko v tej igri mirno sodelujete naprej. Odločitev o vaši finančni prihodnosti je namreč popolnoma v vaših rokah. Samo vi in nihče drug veste kolikšna in katera tveganja ste pripravljeni prenesti.

Mario Draghi, ki je pred dvema tednoma zarezal v obrestne mere in jih potisnil še bolj v negativno območje, že obljublja nove ukrepe. Gre za »mini quantitative easing« s katerim naj bi Evropska centralna banka začela od poslovnih bank odkupovati vrednostne papirje krite s stvarnim premoženjem (ABS - Asset Backed Securities). Banke naj bi torej posojila svojih strank zapakirale v te papirje in jih prodale ECB. S tem bi del tveganj prenesle na centralno banko, kar naj bi po Draghijevem prepričanju okrepilo rast posojil v evroobmočju. Ker gre pri tej vrsti finančnih instrumentov za visoko tvegane zadeve, se bolj konzervativni del Evrope boji, da se Evropska centralna banka počasi spreminja v nekakšno »Super slabo banko«.

Mariu Draghiju je sicer treba priznati, da je ob najavi začetka odkupovanja zasebnih ABS, vse države evroobmočja pozval k bolj zavzetemu izvajanju strukturnih gospodarskih reform brez katerih ukrepi centralne banke ne bodo obrodili sadov. Najbrž se počasi tudi sam zaveda, da je ravno radodarna pomoč centralne banke tista, zaradi katerih si politiki privoščijo odlašanje z nepriljubljenimi varčevalnimi ukrepi. Draghi je kar neposredno povedal, da on sicer lahko poskuša spodbujati kreditiranje, a če države ne bodo odpravile birokratskih, monopolnih in davčnih ovir za podjetništvo, ne bo nikogar, ki bi ta posojila potreboval. Tudi, če se z njegovim vodenjem monetarne politike ne strinjamo, moramo vendarle priznati, da je z zgornjim stavkom lepo opisal probleme današnje Evrope.

Peter Mizerit

Peter Mizerit, član uprave, PFCI

Razkritja: To poročilo nima narave "priporočila" iz 378. člena Zakona o trgu finančnih instrumentov (UL RS št. 67/07). Vsi podatki predstavljeni v poročilu so zajeti iz objav v tiskanih ali elektronskih medijih ter uradnih objav na spletni strani Ljubljanske borze SEO-NET. Družba PFCI, d.o.o. kot sestavljalec poročila ne odgovarja za popolnost in točnost posredovanih podatkov, ki jih pridobi iz omenjenih virov. To obvestilo ne upošteva izkušenj, finančnih možnosti in namenov posamezne osebe v zvezi z naložbami v vrednostne papirje. Seznanitev z vsemi oblikami tveganja pri naložbah v vrednostne papirje je pogoj za oblikovanje investicijske odločitve v zvezi s prodajo ali nakupom delnic, oziroma drugih investicijskih odločitev. Zgodovinski podatki o donosih vrednostnih papirjev ne zagotavljajo donosov v prihodnosti. Vse podatke glede premoženja in poslovanja družb, ki kotirajo na organiziranem trgu ter gibanja cene delnic, lahko pridobite pri izdajatelju. Dodatna razkritja:http://j.mp/kcmscH


Povej naprej:
komentarje poganja Disqus


Prometno informacijski center
Prometno poročilo, torek 15.september 2015 ob 22:58

Zapora ceste: - Na primorski avtocesti bo med Logatcem in Uncem do predvidoma 12. novembra promet v obe smeri urejen po dveh zoženih pasovih.


Današnje prireditve

Klikni za novico