petek, 17.01.2014 ob 15:01 | Avtor:

Veter reform izgublja sapo

kategorija gospodarstvo  komentarji komentarji (0)   galerija slik galerija slik (1)  
  

Preselimo se tokrat znova na domača tla, čeprav so ta iz dneva v dan bolj močvirnata.

 

Za delničarje Mercatorja se bliža dan D. Nekje do konca januarja bi morala biti znana usoda pogajanj o nakupu Mercatorja s strani hrvaškega trgovca Agrokor. Zdaj najbrž že veste, da je prejšnji teden Agrokor velikim lastnikom Mercatorja, zbranim v konzorciju, poslal novo ponudbo, ki po neuradnih informacijah predvideva ceno 80 EUR za delnico slovenskega trgovca in nekoliko višji znesek direktne dokapitalizacije. Agrokor bi po tej ponudbi skupno torej plačal več, a bi koristi od tega imeli predvsem upniki Mercatorja (banke), izgubili bi pa delničarji, saj je zanje ponudba seveda slabša od dosedanje po 120 EUR za delnico. Tik pred zdajci se seveda pojavljajo še špekulacije, da naj bi se vendarle morda dogovorili nekje vmes med obema cenama. Uradno znanega še ni nič so pa interesi zelo različni. Delničarji Mercatorja bi radi iztržili čim višjo ceno, banke upnice čim višji delež poplačila kreditov, politiki pa kot vedno stopnjujejo populistično retoriko in Mercatorja sedaj sploh ne bi prodali. Tudi te možnosti v blatni slovenski realnosti seveda ni povsem za izključiti.

 

Zdi se, da se je na splošno naša vladajoča politika v zadnjih tednih usmerila v ohranjanje statusa quo. Edina velika stvar, ki so jo v zadnjem letu opravili je bila petmilijardna dokapitalizacija bank v breme državnega proračuna, kar so oznanili za veliko zmago. Ta postopek prenosa in razlastninjenja bančnih delničarjev in podrejenih upnikov je že sam po sebi zelo sporen z več zornih kotov in bo predmet ustavne presoje, ampak to jih najbrž niti ne zanima preveč, saj bo potencialne odškodnine itak plačala država (beri: spet mi, ki bomo že v prvi vrsti plačali obveznosti z naslova sanacije bank in to že drugič v dvajsetih letih).

 

Kar se tiče resnih strukturnih reform, ki jih država nujno potrebuje je znova vse popolnoma potihnilo. Novi osnutek koalicijske pogodbe ne predvideva nobenih resnih pokojninskih sprememb, nobenih sprememb delovnopravne zakonodaje, davčne razbremenitve, nobenih nujnih ukrepov na področju zdravstva, upočasnjuje že začeto privatizacijo, povečuje škodljive državne investicije ipd… Glavne probleme v zdravstvu, pokojninskem sistemu, javnem sektorju bodo pač reševali tako, da nas bodo pospešeno zadolževali. Zmanjševanje izdatkov ni predvideno.

 

V nasprotju s tem so zanimivi premiki v Franciji. Predsednik Hollande, velik vzornik naših sedanjih oblastnikov je priznal, da mora spremeniti smer svojih dosedanjih politik. Tri leta je namreč gospodarsko stagnacijo skušal reševati s povečanim državnim trošenjem in višjimi davki. Rezultat je poglobljena gospodarska kriza, selitev investicij v tujino, vse več brezposelnih in rekordna zadolženost države. Torej ravno obratno od tistega, kar je obljubljal ob izvolitvi. Njegova priljubljenost je seveda posledično rekordno nizka. Sedaj napoveduje davčno razbremenitev gospodarstva in racionalizacijo javnega sektorja. Pravijo, da v sili hudič še muhe žre in očitno bodo na koncu celo socialisti v Evropi izvajali liberalne ekonomske politike. Ko denarja zmanjka pač ostane edino matematika, ki na srečo ne loči med levimi in desnimi.

 

No, v Sloveniji se vrh politike raje ukvarja s pomembnimi tehnološkimi inovacijami, kakršna je Univerzalni temeljni dohodek (UTD). UTD je v osnovi precej libertarna iznajdba, zato se nam je zdelo v prvi fazi sumljivo, da ga slovenska levica tako zagovarja. Pravi UTD namreč predvideva ukinitev vseh socialnih transferjev in olajšav, namesto tega pa vsakemu državljanu, ne glede na višino njegove plače, razdeli enak fiksni znesek pobranih davkov in dividend od državnega premoženja. Zaradi te poenostavitve državnega aparata se posledično tudi močno zmanjša število zaposlenih v javni upravi. Tisti, ki danes prejemajo precejšnje državne podpore in pomoči bi bili z uvedbo UTD močno na slabšem. Na boljšem bi bili tisti premožnejši državljani, ki danes od države ne prejemajo ničesar, saj bi dobili vsaj del plačanih davkov vrnjenih v obliki UTD. Seveda si naši predlagatelji UTD tega predstavljajo močno drugače. UTD namreč ne bi prejemali vsi, kar pa že izničuje njegov smisel, saj potem ni več »Univerzalni«, če ga ne prejmejo vsi. Postane zgolj eden od socialnih transferjev, ki jih je nadomestil. Ubadajo se torej s spremembo, ki ne spremeni ničesar, prikazujejo pa nam jo kot čudežno zdravilo.

 

Še najbolj žalostno dejstvo pa je, da o tem razmišlja vrh slovenske politike, ki bi se moral ukvarjati s pospeševanjem mednarodne konkurenčnosti države ne pa z nekimi utopičnimi idejami o razdeljevanju denarja brez dela. Medtem, ko se v tujini 20-letniki ukvarjajo s programiranjem računalniških aplikacij in jih nato prodajajo naprej za milijonske zneske se naša politična elita ukvarja z zasebnimi korupcijskimi posli ministrov, nasedlo megainvesticijo v kurilnico premoga, razpadajočim zdravstvom, klovni v državnih podjetjih itd… Kako naj Slovenija postane nova Silicijeva dolina, če nam politika kot edini odgovor na te težave zdaj servira Univerzalni temeljni dohodek?

 

Peter Mizerit

Peter Mizerit, član uprave, PFCI

Razkritja: To poročilo nima narave "priporočila" iz 378. člena Zakona o trgu finančnih instrumentov (UL RS št. 67/07). Vsi podatki predstavljeni v poročilu so zajeti iz objav v tiskanih ali elektronskih medijih ter uradnih objav na spletni strani Ljubljanske borze SEO-NET. Družba PFCI, d.o.o. kot sestavljalec poročila ne odgovarja za popolnost in točnost posredovanih podatkov, ki jih pridobi iz omenjenih virov. To obvestilo ne upošteva izkušenj, finančnih možnosti in namenov posamezne osebe v zvezi z naložbami v vrednostne papirje. Seznanitev z vsemi oblikami tveganja pri naložbah v vrednostne papirje je pogoj za oblikovanje investicijske odločitve v zvezi s prodajo ali nakupom delnic, oziroma drugih investicijskih odločitev. Zgodovinski podatki o donosih vrednostnih papirjev ne zagotavljajo donosov v prihodnosti. Vse podatke glede premoženja in poslovanja družb, ki kotirajo na organiziranem trgu ter gibanja cene delnic, lahko pridobite pri izdajatelju. Dodatna razkritja:http://j.mp/kcmscH

 

 Vir: Podpalmo.si

Povej naprej:
komentarje poganja Disqus


Prometno informacijski center
Prometno poročilo, torek 15.september 2015 ob 22:58

Zapora ceste: - Na primorski avtocesti bo med Logatcem in Uncem do predvidoma 12. novembra promet v obe smeri urejen po dveh zoženih pasovih.


Današnje prireditve

Klikni za novico