petek, 17.04.2015 ob 12:13 | Avtor:

Malo zanimanja za Telekom Slovenije

kategorija gospodarstvo  komentarji komentarji (0)   galerija slik galerija slik (1)  
  

Ena prodaja pod streho, druga pod vprašajem. 

Z velikimi mukami in precej zapravljenega časa (da o izgubljeni vrednosti zaradi ponavljajočih se postopkov niti ne govorimo), se prodajni postopki nekaterih največjih podjetij bližajo zaključku. Po tem, ko je država prodala svoj delež v Aerodromu, se je ta teden zaključila saga okoli prodaje naše največje pivovarne katere začetki segajo desetletje nazaj v obdobje »pivovarske vojne« z belgijskim koncernom InBev. Domači konsolidatorji pivovarn so bitko takrat sicer dobili, a nato v naslednjih letih podlegli ranam napačnih strateških odločitev zaradi česar so imeli tokrat kupci razmeroma lahko delo. Kjer se prepirata dva, tretji dobiček ima, pravi pregovor.

Pivovarna Laško je torej naposled dobila novega lastnika. Kot smo pisali pred tedni, so bili interesenti po prvem krogu pozvani k izboljšanju svojih ponudb. Nizozemski pivovarski gigant Heineken se je pri tem najbolj izkazal in se svojo ponudbo v zadnjem hipu zavihtel na prvo mesto. Za delnico Laškega je ponudil 25,56 EUR. Pogodba o prodaji 51% deleža Pivovarne Laško je podpisana, za uveljavitev pa mora biti izpolnjenih še nekaj odložnih pogojev, med njimi dovoljenje Urada za varstvo konkurence. Če se tam ne bom kaj zapletlo, bo sledila objava prevzemne ponudbe namenjena preostalim delničarje Pivovarne Laško.

Nekoliko drugače se utegne zadeva končati v primeru Telekoma Slovenije. Po mesecih čakanja in špekulacij je na koncu ponudbo oddal zgolj en interesent, britanski private equity sklad Cinven. Prvi odzivi kažejo, da je ta bolj ali manj razočaranje za prodajalce. Nemci (Deutsche Telekom), ki naj bi bili med resnejšimi interesenti so se očitno v zadnjem trenutku ustrašili, da bi bil nakup našega telekoma največja taktična napaka v zgodovini po tistem, ko se je Friderik Barbarossa nekega vročega dne junija leta 1190 odločil, da bi bil to morda dober dan za učenje plavanja. In so se umaknili iz postopka. Ta se sicer še ni zaključil, edini ponudnik bo podobno kot v primeru Pivovarne Laško pozvan k izboljšanju ponudbe, a ker konkurenčnega zanimanja očitno ni je vprašaje ali bo pripravljen zvišati ponudbo.

V postopkih iskanja novih lastnikov se trenutno od pomembnejših družb, ki kotirajo na Ljubljanski borzi nahajajo še Cinkarna Celje, Žito in Intereuropa. Če gre verjeti svežim informacijam iz medijev, je iz te liste umaknjena Zavarovalnica Triglav.

Ministrstvo za finance je medtem objavilo stanje državne blagajne po prvih treh mesecih letošnjega leta. Žal podatki ne kažejo nobenega razveseljivega napredka. Ko, so državni statistiki pred dobrim mesecem dni objavili novico o 2,6% rasti BDP v letu 2014 je bilo to precejšnje pozitivno presenečenje. A že takrat smo opozorili, da ne gre hiteti z navdušenjem in podatki ministrstva za finance to potrjujejo.

Proračunski primanjkljaj po treh mesecih znaša 667 milijonov EUR. Številka sama po sebi še nič ne pove in je ne smemo preprosto množiti s štiri, da bi dobili letni primanjkljaj. Lahko pa jo primerjamo s stanjem v prvih treh mesecih preteklega leta. Takrat je primanjkljaj znašal 662 milijona EUR. Kljub 2,6% gospodarski rasti primanjkljaj države torej izkazuje trend rasti. Zaskrbljujoča je predvsem počasna rast prihodkov proračuna. Glede na podatek o višini lanske gospodarske rasti bi namreč pričakovali, da bo primanjkljaj upadal. Kdaj pa bo, če ne v obdobjih gospodarske rasti?

Proračunski primanjkljaj enostavno ne sme biti enak, ko imamo 2% padec BDP ali pa 2% rast. To kaže, da ima Slovenija strukturne probleme v svojih javnih financah, v katere si nihče ne upa zagristi. Naša država ima namreč skozi proračunski primanjkljaj. Celo leta 2007 ob 7% rasti BDP smo komajda priplezali na pozitivno ničlo. Pred tem je bilo zadnje leto, ki smo ga kot država zaključili s proračunskim presežkom leto 1996. Dvajset let nazaj! Ministrstvo mora biti sposobno te negativne proračunske trende v obdobjih pozitivne gospodarske rasti obrniti, saj bo imelo v obdobjih bodočih recesij sicer še bolj zvezane roke. Seveda ni potreba vsega drastično in takoj, a včeraj objavljeni podatki kažejo, da se niti malo ne poskuša popraviti smeri tankerja, ki pluje proti ledeni gori. Pred osmimi leti, ko smo imeli vsega 20% dolga v BDP smo z lahkoto v času krize povečali primanjkljaj in ga pokrili z dodatnim zadolževanjem, a danes pri 80% dolga v BDP postaja to početje vse težje. Kako se to konča boste kmalu lahko spoznali v naslednji epizodi grške drame.


Peter Mizerit

Peter Mizerit, Primorski skladi d.d., Vodja službe za upravljanje s tveganji

Avtor: Peter Mizerit, zaposlen pri družbi Primorski skladi d.d. Vsebina poročila oz. njegovi posamezni deli so izključno osebno mnenje avtorja in ne predstavljajo mnenja družbe PFCI, d.o.o. ali družbe pri kateri je avtor zaposlen. To poročilo nima narave »priporočila« iz 378. člena Zakona o trgu finančnih instrumentov (UL RS št. 67/07). Vsi podatki predstavljeni v poročilu so zajeti iz objav v tiskanih ali elektronskih medijih ter uradnih objav izdajateljev na spletni strani Ljubljanske borze SEO-NET. To obvestilo ne upošteva izkušenj, finančnih možnosti in namenov posamezne osebe v zvezi z naložbami v vrednostne papirje. Seznanitev z vsemi oblikami tveganja pri naložbah v vrednostne papirje je pogoj za oblikovanje investicijske odločitve v zvezi s prodajo ali nakupom delnic, oziroma drugih investicijskih odločitev. Zgodovinski podatki o donosih vrednostnih papirjev ne zagotavljajo donosov v prihodnosti. Vse podatke glede premoženja in poslovanja družb, ki kotirajo na organiziranem trgu ter gibanja cene delnic, lahko pridobite pri izdajatelju. Primorski skladi d.d. opravljajo dejavnost pod nadzorom Agencije za trg vrednostnih papirjev, Poljanski nasip 6, 1000 Ljubljana.Dodatna razkritja: http://www.pfci.si/index.php?page=static&item=43.


Povej naprej:
komentarje poganja Disqus


Prometno informacijski center
Prometno poročilo, torek 15.september 2015 ob 22:58

Zapora ceste: - Na primorski avtocesti bo med Logatcem in Uncem do predvidoma 12. novembra promet v obe smeri urejen po dveh zoženih pasovih.


Današnje prireditve

Klikni za novico