petek, 09.01.2015 ob 12:54 | Avtor:

The final countdown

kategorija gospodarstvo  komentarji komentarji (0)   galerija slik galerija slik (1)  
  

Bo ECB naposled uporabila svoj top? 

Konec novembra 2014 je Mario Draghi po zasedanju ECB izjavil, da bo storil vse kar je potrebno, da kar najhitreje dvigne inflacijo in inflacijska pričakovanja v evroconi. To mu očitno uspeva tako dobro, da je v sredo Eurostat objavil podatek o prvi deflaciji evroobmočja po zlomu banke Lehman Brothers septembra 2008. No zdaj, ko je Draghijeva nočna mora naposled tu, kljub rekordno visokim delniškim indeksom in rekordno nizkim obrestnim meram, ECB res nima več opravičil, da nam ne pokaže, česa je sposobna. Njena aktivnost bo v naslednjih mesecih pomembno krojila dogajanje na evropskih borzah. Če ne bo pozornosti vmes prevzela kaka Grčija seveda. Saj veste, to je tista država, ki naj bi bila rešena že vsaj štirikrat v zadnjih štirih letih pa očitno vedno znova in znova priplava na površje v najmanj primernem trenutku. Odštevanje do evropskega Quantitative easing-a se torej lahko začne. Če Draghiju hazard spodleti, bo Evropa samo še ime benda iz osemdesetih.

Kaj početi v letu 2015 se najbrž sprašujete? Če na borzi iščete poceni priložnosti, potem vas moramo prizemljiti. Vrednotenja razvitih delniških trgov so na zgodovinsko visokih ravneh, v nekaterih primerih lahko najbrž celo govorimo o najdražjih trgih v zgodovini borznih meritev. Ta ugotovitev se nanaša predvsem na ameriške borze. Izstopa morda le še leto 2000 z dot.com balonom, katerega posledic  pa vam najbrž ni treba opisovati. Igračkanje z nizkimi obrestnimi merami in obsežnimi nakupi državnih obveznic neposredno s strani centralne banke je pripeljalo do nenormalno visokih cen preostalega premoženja od delnic do nepremičnin.

Preveč denarja v obtoku (denar je v osnovi premoženje brez donosa oz. z najnižjo stopnjo donosa) pač investitorje sili k iskanju primernejših donosov. Te so našli predvsem v delnicah (zaradi dividend) in bolj tveganih obveznicah (zaradi obrestnih mer). Ta igra se konča, ko se tudi ti donosi, zaradi rasti tečajev, močno približajo ničelnemu donosu denarja. Takrat vlagatelji postanejo indiferentni med lastništvom denarja in lastništvom drugih oblik premoženja. In ko delnice ali obveznice, ki so bistveno bolj tvegana oblika naložbe od denarja, ponujajo skoraj enake donose kot denar, dobimo  likvidnostno past.

Ko se raven obrestnih mer  v gospodarstvu približa ničli, zahvaljujoč aktivnostim centralnih bank, začne povezava med tveganjem in nagrado razpadati. Tržni udeleženci od vlagateljev, varčevalcev,  do bank, ki posojajo denar niso več ustrezno nagrajeni za tveganja, ki jih prevzemajo. Transmisijski mehanizem, ki vodi od varčevanja, preko investiranja do ustvarjanja realne gospodarske rasti, preneha delovati. Sistem se na visokih obratih vrti v prazno. V takem okolju idilično uspevajo le špekulativni podvigi na trgih finančnega premoženja, kjer se napihujejo nevarni baloni.

Če ste med tistimi investitorji, ki imajo zelo dolg naložbeni horizont, v mislih imamo 25 let in več, potem vas zgornje ugotovitve morda manj zadevajo. V tako dolgem obdobju se običajno zvrsti več gospodarskih in borznih ciklov, kar pomeni, da začne delovati aritmetika povprečja. Se je pa potreba hkrati zavedati, da v tako dolgo obdobje skoraj zagotovo zajema tudi nekaj izjemno močnih negativnih korekcij, ki imajo tendenco ubijanja volje še tako vztrajnih investitorjev. Kdor se ima za dolgoročnega vlagatelja se mora zavedati, do bo najbrž večkrat na hudi preizkušnji, ko ga bo zamikalo pobrati vsa preostala sredstva in se umakniti na varno. A to zna biti ravno taka napaka, kot je po našem mnenju napaka kupovati v obdobjih precenjenosti tečajev. Temelji za nadpovprečne dolgoročne donose se ustvarjajo v času najhujših panik. Temelji za podpovprečne dolgoročne donose se ustvarjajo v času največjih evforij. Bolj preprosto kot tako...

Prav tako vas naše mnenje najbrž ne zanima, če ste špekulativni vlagatelj. Razmere v kakršnih se danes nahajamo so idealne za te vrste podvigov. Je pa za špekuliranje bistvenega pomena komponenta upravljanja izpostavljenosti. V vsakem trenutku morate vedeti, koliko ste pripravljeni tvegati  in kakšni so vaši limiti bolečine. Pameten špekulant zmeraj natančno ve kje je izhod v sili in koliko je od njega oddaljen. Pomembno je namreč, da se v primeru težav, na tem izhodu pojavite prvi. Čakanje v gneči pomeni izgubo časa, čas pa je na borzi precej draga valuta.

Peter Mizerit

Peter Mizerit, Primorski skladi d.d., Vodja službe za upravljanje s tveganji

Avtor: Peter Mizerit, zaposlen pri družbi Primorski skladi d.d. Vsebina poročila oz. njegovi posamezni deli so izključno osebno mnenje avtorja in ne predstavljajo mnenja družbe PFCI, d.o.o. ali družbe pri kateri je avtor zaposlen. To poročilo nima narave »priporočila« iz 378. člena Zakona o trgu finančnih instrumentov (UL RS št. 67/07). Vsi podatki predstavljeni v poročilu so zajeti iz objav v tiskanih ali elektronskih medijih ter uradnih objav izdajateljev na spletni strani Ljubljanske borze SEO-NET. To obvestilo ne upošteva izkušenj, finančnih možnosti in namenov posamezne osebe v zvezi z naložbami v vrednostne papirje. Seznanitev z vsemi oblikami tveganja pri naložbah v vrednostne papirje je pogoj za oblikovanje investicijske odločitve v zvezi s prodajo ali nakupom delnic, oziroma drugih investicijskih odločitev. Zgodovinski podatki o donosih vrednostnih papirjev ne zagotavljajo donosov v prihodnosti. Vse podatke glede premoženja in poslovanja družb, ki kotirajo na organiziranem trgu ter gibanja cene delnic, lahko pridobite pri izdajatelju. Primorski skladi d.d. opravljajo dejavnost pod nadzorom Agencije za trg vrednostnih papirjev, Poljanski nasip 6, 1000 Ljubljana. Dodatna razkritja:http://www.pfci.si/index.php?page=static&item=43.Vir: Podpalmo.si

Povej naprej:
komentarje poganja Disqus


Prometno informacijski center
Prometno poročilo, torek 15.september 2015 ob 22:58

Zapora ceste: - Na primorski avtocesti bo med Logatcem in Uncem do predvidoma 12. novembra promet v obe smeri urejen po dveh zoženih pasovih.


Današnje prireditve

Klikni za novico